eduXchange.nl

Ontwerpen van onderwijs - Ontwerpen en testen van een onderwijskundig ontwerpOrganization logo: Erasmus University Rotterdam

Over deze minor

Kwaliteit van onderwijs is enorm belangrijk voor kansen van kinderen en jongeren en een goed onderwijsontwerp levert een belangrijke bijdrage aan die kwaliteit. Waarschijnlijk heb je dit zelf ook al ervaren in de tijd dat je op school zat. Lessen die goed in elkaar zitten betrekken je op een positieve manier bij het onderwerp van de les en helpen je om te leren. In de minor Ontwerpen van onderwijs ga je aan de slag met het ontwerpen van een onderwijsmodule waarin talenten en potentie van leerlingen optimaal ontwikkeld kunnen worden.

Leerresultaten

Na het volgen van de minor ben je in staat om

 • de opgedane kennis van en inzichten in de relevante onderwijskundige ontwerptheorieën en de onderliggende leer- en instructietheorieën toe te passen,
 • de wensen, verwachtingen en voorkennis van de doelgroep te verkennen en te verwerken in het ontwerp,
 • een onderwijskundig ontwerp te ontwikkelen, onderbouwen, uitvoeren en evalueren, en
 • te oordelen of het onderwijs voor jou een passende werkcontext is.

Onderwijsmethode en toetsing

Onderwijswerkvormen
Activerende werkcolleges en praktijk oriëntatie

Onderwijsmateriaal
Artikelen beschikbaar via Canvas en kennisclips

Wijze van tentaminering
De toetsing van de minor Ontwerpen van onderwijs bestaat uit twee delen.

Module 1: Een presentatie van het onderwijsontwerp en de onderbouwing daarvan
Module 2: Testen van en reflectie op het onderwijsontwerp

Samenstelling eindcijfer
Het eindcijfer wordt gevormd door de scores op beide producten.

Goed om te weten

Deze minor is interessant voor studenten die geïnteresseerd zijn in het ontwerpen van onderwijs en zich hier breder op willen ontwikkelen. De minor is toegankelijk voor alle studierichtingen van de EUR, en daarnaast zijn studenten uit Delft en Leiden welkom.

In de minor maken we gebruik van kleinschalig activerend onderwijs, aangevuld met verdiepende colleges. Een uniek onderdeel is de grote praktijkcomponent in de onderwijspraktijk. Mocht je je willen oriënteren op het werken in het onderwijs, dan is dit de ideale minor.

Studenten die deze minor succesvol afronden en voldoen aan de Methoden en Technieken eis (minimaal 10 EC) kunnen na het behalen van hun WO bachelor instromen in de Educatieve Master Primair Onderwijs [https://www.eur.nl/essb/onderwijs/educatieve-master-primair-onderwijs](https://www.eur.nl/essb/onderwijs/educatieve-master-primair-onderwijs" style="color:#0563c1; text-decoration:underline) en in de Masterspecialisatie Onderwijswetenschappen [https://www.eur.nl/essb/master/onderwijswetenschappen](https://www.eur.nl/essb/master/onderwijswetenschappen" style="color:#0563c1; text-decoration:underline)

Aanvullende informatie

 • Code
  MINFSWE004
 • Thema
  Gedrag en maatschappij
 • Studiepunten
  ECTS 15
 • Selectie-minor
  Nee
Als er nog iets onduidelijk is, kijk even naar de FAQ van Erasmus University.
Er is momenteel geen aanbod voor studenten van Leiden University