Over deze cursus
In dit vak worden de belangrijkste methoden en technieken (zowel moleculair-biologisch als chemisch) behandeld die kunnen worden gebruikt om nieuwe eiwitten met nieuwe eigenschappen te ontwikkelen. Het vak begint met een hernieuwde kennismaking met eiwitten en de belangrijkste structuurelementen, gevolgd door een bespreking van analytische technieken die belangrijk zijn voor de karakterisering van eiwitten (circulair dichroism, massa spectrometrie, Röntgen diffractie en NMR). Vervolgens worden de volgende onderwerpen behandeld:
- Biologische synthese van eiwitten (verschillende heterologe expressiesystemen, affinity-tags)
- Chemische synthese van peptiden en eiwitten
- Chemische modificaties van eiwitten en eiwitten als materialen
- Eiwitvouwing en stabiliteit
- Rationeel ontwerp van nieuwe eiwitten (strategie, plaatsgerichte mutagenese, chimere eiwitten)
- Evolutionaire technieken in eiwit engineering (katalytische antilichamen, directed evolution, phage display, etc.)
Alle technieken worden geïllustreerd met voorbeelden van toepassingen. Naast de standaard biochemie boeken zal veelvuldig gebruik worden gemaakt van recente wetenschappelijke artikelen en review artikelen. Het vak zal worden afgesloten met een seminar "Recent developments in protein engineering", waarbij studenten een kritische beschouwing geven over een belangrijk artikel uit de recente wetenschappelijke literatuur.
Leerresultaten
Eiwitten zijn veelzijdige macromoleculen. Enzymen zijn het de meest efficient katalysatoren die we kennen, maar eiwitten zijn ook in staat tot zeer specieke en sterke interacties (antilichamen) en ze vormen de basis van materialen met zeer aantrekkelijke mechanische eigenschappen (collageen, zijde).
Voorkennis
Je moet voldoen aan de volgende eisen
- Bachelor of Science (BSc) afgerond
Bronnen
Aanvullende informatie
- Meer infoCursuspagina op de website van Eindhoven University of Technology
- Neem contact op met een coordinator
- StudiepuntenECTS 2.5
- Niveaumaster