eduXchange.nl
Het nieuwe aanbod van minoren van Leiden, Delft en Erasmus is begin maart zichtbaar.

Advanced PrototypingOrganization logo: Delft University of Technology

Over deze minor

Hoe zou je een persoonlijk passende fietshelm ontwerpen en prototypen? En hoe kun je virtual reality technologie gebruiken bij het maken van prototypes, of een prototype maken van een virtual reality ervaring?

In de Advanced Prototyping Minor ontwerp en bouw je functionele, low- en high-fidelity prototypes, gebruikmakend van de unieke mogelijkheden van digitale fabricage en virtual reality technologie. Het doel van de minor is om studenten uit te rusten met een breed scala aan geavanceerde prototyping vaardigheden en diepgaande kennis van de huidige state-of-the-art technieken om prototypes te maken die zowel de functie als het uiterlijk van het beoogde ontwerp vastleggen.

De minor bestaat uit drie vakken (in afwachting van definitieve goedkeuring van cursusherziening):

 • Prototyping met/voor Digital Fabrication (PDF) (Q1, 10EC, individueel project)
 • Prototyping met/voor Extended Reality (PER) (Q1, 5 EC, groepsproject) – nieuw!
 • Advanced Prototyping Project (APP) (Q2, 15 EC, groepsproject)

In het vak ‘Prototyping with/for Digital Fabrication’ maak je kennis met theorieën, methoden en technieken over digitalisering, ontwerpautomatisering en digitale fabricage. De leeractiviteiten omvatten lezingen en workshops over 3D scannen, 3D modelleren en computationeel ontwerpen (met Rhino Grasshopper), generatief ontwerpen (bijv. topologie optimalisatie) en digitale fabricagetechnologieën zoals 3D printen, lasersnijden en CNC frezen. Je past de kennis en vaardigheden over deze onderwerpen toe in een individuele prototype-opdracht, gerelateerd aan het ontwikkelen van een "persoonlijk passend" product.

Daarnaast zullen we je in de (nieuwe) PER cursus kennis laten maken met het gebruik van Virtual Reality (VR) technologie, dit gebruiken in het prototyping proces, en je een introductie geven in VR ontwikkeling, voor het ontwerpen van ervaringen met VR technologie (in afwachting van definitieve goedkeuring).

In Q2 worden de opgedane kennis en vaardigheden uit Q1 verder uitgediept in het Advanced Prototyping Project (APP). In dit groepsproject bouw je (meerdere) prototype(s), gebruikmakend van een iteratieve ontwerpbenadering. Je test en evalueert je prototypes en stelt uiteindelijk zowel de resultaten van je prototypingproces als je uiteindelijke prototype(s) tentoon op een openbare locatie. De cursus stelt je in staat om een project te kiezen uit een breed scala aan praktijkvoorbeelden (met een onderzoeker of bedrijf als opdrachtgever), gerelateerd aan digitale fabricage en/of extended reality. In de APP cursus doe je ook ervaring op door middel van hand-on workshops, met verschillende relevante ontwerpmethoden en overdraagbare vaardigheden, zoals 'user testing', 'productfotografie', 'video maken' en 'teamdynamiek'.

Let op: in verband met de instroom van internationale (exchange) studenten, wordt deze minor volledig in het Engels onderwezen.

Leerresultaten

Prototyping with/for Digital Fabrication (in afwachting van goedkeuring cursusherziening):

Na deze cursus moet je in staat zijn om:

Low-fidelity en high-fidelity prototyping technieken te selecteren en toe te passen om je ontwerp te onderbouwen, passend bij de ontwerpfase en ontwerpvraag.

Relevante 3D scanning/andere sensortechnologieën en dataverwerkingsstappen kunnen selecteren en toepassen, voor het digitaliseren van mensen & objecten/producten als input voor (mens/product) digital twin modellen.

Computationele ontwerptools toepassen (bv. Rhino Grasshopper, topologie optimalisatie tools) om een functionele vorm te ontwerpen.

Uitleggen hoe parametrische ontwerpprincipes kunnen worden toegepast op je ontwerp om een aangepast product te maken (bijv. gepersonaliseerde pasvorm).

Prototype(s) ontwerpen en maken die geoptimaliseerd zijn voor een geselecteerde digitale fabricagetechnologie (‘design for digital fabrication’).

Formuleer een persoonlijk leerdoel en reflecteer hierop en op de algehele leerervaring (bijv. op ontwerp/technische vaardigheden)

Reflecteer op je ontwerpresultaten en plaats ze in de context van de huidige praktijk van productontwerp en de maatschappelijke context

Je ontwerpproces en -resultaten presenteren aan collega's, docenten en externe belanghebbenden

Prototyping with/for Extended Reality (in afwachting van goedkeuring cursusherziening):

Na afloop van deze cursus moet je in staat zijn om:

De materiële ervaring van een (erfgoed)artefact/materiaal te karakteriseren met behulp van de aangereikte tools/frameworks.

Bevindingen clusteren in (kern)materiaalkwaliteiten en beargumenteren welke kwaliteiten je selecteert om je interactieontwerp verder te sturen.

Verken de geselecteerde kwaliteiten buiten de context van het artefact/materiaal en formuleer een visie op materiaalbeleving.

Selecteer en pas low-fidelity en high-fidelity (XR) prototyping technieken toe om je ontwerp te informeren, passend bij de ontwerpfase en ontwerpvraag.

‘Tinker’ met een geselecteerde set (digitale) materiaal- en interactieparameters om hun effecten op de resulterende (digitale) materiaalervaring te begrijpen.

Formuleer en voer gebruikersevaluatiestudies uit tijdens het ontwerpproces om je ‘tinker’ proces te verifieren.

Formuleer een persoonlijk leerdoel en reflecteer hierop en op de algehele leerervaring (bijv. op ontwerp/technische vaardigheden)

Presenteer je ontwerpproces en -resultaten aan medeleerlingen, docenten en externe belanghebbenden.

Advanced Prototyping Project

Na afloop van deze cursus moet je in staat zijn om:

Theorie en basisvaardigheden van prototyping toepassen op het ontwerp en de fabricage van (een) prototype(s).

Kennis en vaardigheden met betrekking tot digitale fabricage en XR-technologie selecteren en toepassen bij het ontwerpen van een prototype.

Een serie prototypes bouwen op basis van een iteratieve ontwerpbenadering, gebruikmakend van de voordelen van digitale fabricage en/of XR-technologie.

Evalueer de kwaliteit (technisch, bruikbaarheid, ervaring) van het prototype met betrekking tot het vermogen om de ontwerpintentie te verifiëren (bijvoorbeeld adaptief, responsief en ultra gepersonaliseerd)

Het proces en de resultaten van een prototypingproces presenteren aan collega's en niet-collega's met behulp van overtuigende storytelling

Reflecteren op de rol van prototyping in een onderzoeks- en ontwikkelingscontext en aanbevelingen doen voor verdere stappen

Te reflecteren op je rol in een multidisciplinair team

Onderwijsmethode en toetsing

We bieden instructies door middel van colleges, workshops en tutorials. Je past kennis en vaardigheden toe in 1 individueel (Q1) en 2 groepsprojecten (Q1 en Q2), waarbij je projectgerichte coaching krijgt.

Aantal contacturen: Q1: 24 uur (gemiddeld), Q2: 10 uur.
Wijze van lesgeven:

 • Q1: Hoorcolleges (10 uur), workshops/tutorials (14 uur), projectwerk/zelfstudie (16 uur).
 • Q2: Workshops (8 uur), coaching (3 uur), projectwerk/zelfstudie (29 uur).

Opmerking: Deze minor is een fulltime programma en de ervaring van studenten uit voorgaande jaren leert dat het ook een fulltime tijdsbesteding vereist.

Bekijk het gedetailleerde overzicht van cursussen, leeractiviteiten en studiebelasting op [https://www.studyguide.tudelft.nl/](https://www.studyguide.tudelft.nl/" rel="noreferrer noopener" target="_blank)

Goed om te weten

De minor heeft een maximale capaciteit van 45 studenten. Studenten worden geselecteerd via een willekeurige loting, maar met de volgende verdeling:

 • 1/2 studenten van Industrial Design Engineering
 • 1/2 van andere bacheloropleidingen.

Voor de selectieprocedure hoeft geen extra informatie te worden ingediend.

Student at Leiden University, TU Delft or Erasmus University Rotterdam?
Check the eligibility matrix to see if your bachelor’s degree programme offers access to this and other minors at https://www.tudelft.nl/minor

Student at another educational institution?
External students cannot register via EduXchange. Interested in this minor, read the whole registration procedure at https://www.tudelft.nl/minor

For information about the courses, visit the TU Delft study guide.
For additional information on this minor, visit the TU Delft minor page.

Aanvullende informatie

 • Code
  IO-MI-221
 • Thema
  Techniek
 • Studiepunten
  ECTS 30
 • Selectie-minor
  Ja
Als er nog iets onduidelijk is, kijk even naar de FAQ van TU Delft.
Er is momenteel geen aanbod