Protein engineering

8SM10

Over deze cursus

In dit vak worden de belangrijkste methoden en technieken (zowel moleculair-biologisch als chemisch) behandeld die kunnen worden gebruikt om nieuwe eiwitten met nieuwe eigenschappen te ontwikkelen. Het vak begint met een hernieuwde kennismaking met eiwitten en de belangrijkste structuurelementen, gevolgd door een bespreking van analytische technieken die belangrijk zijn voor de karakterisering van eiwitten (circulair dichroism, massa spectrometrie, Röntgen diffractie en NMR). Vervolgens worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Biologische synthese van eiwitten (verschillende heterologe expressiesystemen, affinity-tags)
  • Chemische synthese van peptiden en eiwitten
  • Chemische modificaties van eiwitten en eiwitten als materialen
  • Eiwitvouwing en stabiliteit
  • Rationeel ontwerp van nieuwe eiwitten (strategie, plaatsgerichte mutagenese, chimere eiwitten)
  • Evolutionaire technieken in eiwit engineering (katalytische antilichamen, directed evolution, phage display, etc.)

Alle technieken worden geïllustreerd met voorbeelden van toepassingen. Naast de standaard biochemie boeken zal veelvuldig gebruik worden gemaakt van recente wetenschappelijke artikelen en review artikelen. Het vak zal worden afgesloten met een seminar "Recent developments in protein engineering", waarbij studenten een kritische beschouwing geven over een belangrijk artikel uit de recente wetenschappelijke literatuur.

Leerresultaten

Eiwitten zijn veelzijdige macromoleculen. Enzymen zijn het de meest efficient katalysatoren die we kennen, maar eiwitten zijn ook in staat tot zeer specieke en sterke interacties (antilichamen) en ze vormen de basis van materialen met zeer aantrekkelijke mechanische eigenschappen (collageen, zijde).

Voorkennis

Je moet voldoen aan de volgende eisen

  • Bachelor of Science (BSc) afgerond

Bronnen

Aanvullende informatie

  • Studiepunten
    ECTS 2.5
  • Niveau
    master
Als er nog iets onduidelijk is, kijk even naar de FAQ van TU Eindhoven.

Aanbod

  • Startdatum

    11 november 2024

    • Einddatum
      19 januari 2025
    • Periode *
      Blok GS2
    • Locatie
      Eindhoven
    • Voertaal
      Engels
    Course loopt nu
Gast inschrijvingen worden rechtstreeks behandeld door TU Eindhoven