EduXchange.nl
The full range of minors offered by the LDE institutions for the academic year 2025-2026 will be published on eduXchange at the beginning of March.

Dood en Letsel: voorkomen, vergoeden en vergelden

RMIN03
Law

About this minor

Ontdek de wereld van dood en letsel; een verbredende discussie vanuit de perspectieven Vergoeden, Vergelden, Voorkomen.

Ben je klaar voor een uitdagende discussie over de dilemma’s met betrekking tot het vergoeden, vergelden en voorkomen van dood en letsel? Schrijf je dan in voor de minor Dood en Letsel.
Niet echt een gezellig onderwerp: dood en letsel. Toch vormt het onderwerp in veel opzichten een belangrijke uitdaging voor het recht en voor vele andere takken van wetenschap, waaronder (rechts)economie, (rechts)sociologie, (rechts)psychologie en gezondheidswetenschappen. In deze minor worden inzichten uit verschillende wetenschappen en de praktijk belicht en samengebracht. Het centrale onderwerp, dood en letsel, wordt behandeld vanuit drie perspectieven: Vergoeden, Vergelden en Voorkomen.

In deze verbredende minor wordt het thema dood en letsel vanuit verschillende invalshoeken (in het bijzonder het recht, maar ook de (rechts)economie, (rechts)sociologie, (rechts)psychologie en gezondheidswetenschappen) benaderd. Verschillende (gast)docenten, die werkzaam zijn in de praktijk, laten hun licht hierover schijnen. De studenten worden uitgedaagd om te discussiëren over de uitdagende dilemma’s op het gebied van dood en letsel en het vergoeden, vergelden en voorkomen daarvan.

Learning outcomes

• Inzichten vanuit verschillende wetenschappen over het vergoeden van dood en letsel beschrijven, analyseren en betrekken in zijn eigen oordeelsvorming over het recht en de verschillende dilemma’s die dood en letsel met zich brengen.
• Inzichten vanuit verschillende wetenschappen over het vergelden van dood en letsel beschrijven, analyseren en betrekken in zijn eigen oordeelsvorming over het recht en de verschillende dilemma’s die dood en letsel met zich brengen.
• Inzichten vanuit verschillende wetenschappen over het voorkomen van dood en letsel beschrijven, analyseren en betrekken in zijn eigen oordeelsvorming over het recht en de verschillende dilemma’s die dood en letsel met zich brengen.
• Op een overzichtelijke en overtuigende manier argumenten voor of tegen een actueel thema binnen de minor presenteren.
• Relevante rechtsregels op casus over dood en letsel toepassen.

Good to know

• Deze minor is met name interessant voor studenten die belangstelling hebben voor juridische, economische, ethische en maatschappelijke dimensies van dood, letsel en gezondheid en de achterliggende maatschappelijke vraagstukken.
• Er wordt geen opleiding specifieke voorkennis vereist. Wel dient men een passieve beheersing van het Engels te hebben aangezien enkele voorgeschreven teksten in het Engels zijn geschreven.
• De minor is overwegend juridisch ingestoken. Een juridische (voor)opleiding is echter niet vereist. Voor niet-juristen wordt een aanvullend werkcollege georganiseerd voor een introductie in het recht.
• Let op! Voor de hoorcolleges van de minor geldt een aanwezigheidsplicht. De hoorcolleges worden ingepland op twee werkdagen. Ook deelname aan de discussieopdracht en het maken van de webcast in groepsverband is verplicht.

Teaching method and examination

Onderwijswerkvormen
Het onderwijs vindt plaats op twee vaste dagen: waarschijnlijk maandag en donderdag. Gemiddeld zijn er twee hoorcolleges per week, die twee of vier uur duren. Gastdocenten verzorgen een deel van de colleges (denk aan advocaten, rechters, artsen, verzekeraars e.d.).

Daarnaast werken studenten in groepjes aan een korte webcast over een actualiteit binnen een specifiek onderwerp van de minor. Ook nemen zij in tweetallen deel aan een korte discussieopdracht. Tijdens het eerste college worden deze activiteiten uitgebreid toegelicht. Studenten worden willekeurig bij groepjes ingedeeld.

Onderwijsmateriaal
De tentamenstof beslaat hetgeen is behandeld tijdens de colleges en de voorgeschreven literatuur. De literatuur wordt ofwel beschikbaar gesteld via Canvas ofwel indirect via één van de databanken van de universiteit. Behalve een wettenbundel, hoeft u geen syllabus of boek(en) te kopen.

Wijze van tentaminering

• Er worden twee openboektentamens afgenomen: een tussentoets (in de vijfde onderwijsweek) en een eindtoets (in de tiende onderwijsweek). Beide tentamens bestaan uit meerdere gerichte vragen en duren 1,5 uur.
• Iedere student ontvangt een individueel cijfer voor zijn of haar bijdrage aan de discussie tijdens het vak. Deelname aan de discussie is verplicht.
• Studenten ontvangen een groepscijfer voor een korte webcast die zij maken over een actueel onderwerp. Deelname aan de groepsopdracht is verplicht.
• De herkansing vindt plaats tijdens de herkansingsperiode in de zomer. Samenstelling eindcijfer

De tussentoets telt voor 40% mee in het eindcijfer, evenals de eindtoets. Het individuele cijfer voor de discussie weegt voor 10% mee, en het groepscijfer voor de webcast ook voor 10%.
Het cijfer voor de tussentoets, discussie en webcast geldt niet als een aparte credit, maar is een onderdeel van het tentamen. Deze cijfers blijven niet behouden voor de herkansing of volgende toetsen.

Additional information

  • Credits
    ECTS 15
  • Level
    bachelor
  • Selection minor
    No
If anything remains unclear, please check the FAQ of Erasmus University.
There are currently no offerings available for students of Erasmus University