EduXchange.NL

Frans en de Franstalige Wereld

5000M0003N
Language and culture

About this minor

Frankrijk neemt (zeker sinds de Brexit) een centrale politieke positie in binnen Europa en is een belangrijke handelspartner voor Nederland. Maar het Frans is ook een echte wereldtaal, waarachter zeer diverse culturen en een rijke literatuur schuilgaan. De Franse taal telt meer dan 320 miljoen sprekers verspreid over alle continenten. Dat aantal groeit snel, vooral in Afrikaanse landen die steeds belangrijke spelers worden binnen de wereldeconomie.

In deze minor verstevigen studenten niet alleen hun taalvaardigheid in het Frans, ze maken ook kennis met de recente geschiedenis en cultuur van de Franstalige wereld als geheel, van Canada tot de Maghreb en de Caraïben. Bovendien kunnen studenten binnen deze minor hun eigen programma vormgeven door zich via een keuzevak verder te specialiseren in de Franse cultuurkunde, taalkunde of letterkunde.

De vakken van deze minor worden in het Frans aangeboden. Het is daarom nodig om een redelijk niveau Frans te hebben bij aanvang van de minor (eindexamenniveau Frans VWO, A2/B1). Studenten met een hoog niveau Frans (B2 of hoger/moedertaalsprekers) kunnen contact opnemen met de studiecoördinator om te bespreken welke vakken zij kunnen doen in plaats van het onderdeel taalvaardigheid.

Bedoeld voor: studenten die meer willen weten over de Franstalige wereld en tegelijkertijd hun Frans willen verbeteren

Good to know

 • Studenten die een minor van 15 EC willen volgen, kunnen kiezen voor de vakken Taalvaardigheid Frans (niveau 100, 10EC) en Culture et société contemporaine (des ‘Trente Glorieuses’ à aujourd'hui) of een ander keuzevak van niveau 300 (5EC). Meld je aan voor deze minor en neem contact op met de contactpersoon van de minor.
 • Studenten met een hoog ingangsniveau taalvaardigheid Frans kunnen ook kiezen voor Francophonies et littératures francophones (niveau 300, 10EC) en Le français dans le monde: introduction à la linguistique française (niveau 100, 5EC).

Link to more information

If anything remains unclear, please check the FAQ of Leiden University.

Offering(s)

 • Start date

  1 September 2024

  • Ends
   2 February 2025
  • Term *
   Minor semester 1
  • Location
   Leiden
  • Instruction language
   Dutch
  Enrolment period closed
These offerings are valid for students of Erasmus University