Politicologie

6000MPCCN
Behaviour and society

About this minor

Politiek is de organisatie en werking van samenlevingen, waarbij de verdeling en uitoefening van macht centraal staan. Politiek omvat belangenbehartiging, besluitvorming, en de implementatie van beleid, wat plaatsvinden via instituties en processen. Het begrijpen ervan is essentieel voor inzicht in maatschappelijke dynamieken.

De minor Politicologie biedt studenten basiskennis over politiek, en politieke instituties en processen. De minor is voor studenten die een politieke of ambtelijke carrière overwegen, maar juist ook voor diegenen die interesse hebben in de alledaagse politiek – in Nederland én over de grens – en daar een grondiger begrip van willen ontwikkelen.

Minorstudenten schuiven in het eerste blok aan bij inleidende vakken over de Nederlandse politiek (ons kiesstelsel, de relatie tussen parlement en regering, politieke partijen, staatsrechtelijke vernieuwing, etc.), vergelijkende politiek (waarin de politieke systemen van verschillende landen worden vergeleken), en internationale politiek (denk aan de relatie tussen landen, maar ook de rol van internationale organisaties).

Daarna volgen minorstudenten in het tweede blok de cursus Politieke psychologie, waarin het gedrag van politieke elites and burgers centraal staat. Daarnaast wordt de minor in blok 2 afgesloten met de seminarcursus Politieke instituties: in debat, waarin studenten in debat gaan met de andere minorstudenten over de voor- en nadelen van bepaalde politieke institutionele keuzes op nationaal én internationaal niveau (denk aan het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd, het invoeren van een stemplicht, het invoeren van referendums, het mogelijke democratisch tekort van de EU, VN veiligheidsraad lidmaatschap, de proliferatie van nucleaire wapens, etc.).

Alle minorcursussen zijn Nederlandstalig en worden in Leiden aangeboden.

Good to know

Deze minor biedt de mogelijkheid om 15EC te volgen. Meld je aan voor deze minor en neem contact op met de contactpersoon van de minor.

Link to more information

 • Credits
  ECTS 30
 • Level
  bachelor
 • Selection minor
  No
If anything remains unclear, please check the FAQ of Leiden University.

Offering(s)

 • Start date

  1 September 2024

  • Ends
   2 February 2025
  • Term *
   Minor semester 1
  • Location
   Leiden
  • Instruction language
   Dutch
  Enrolment period closed
These offerings are valid for students of TU Delft