EduXchange.nl
Het volledige minoraanbod van de LDE-instellingen voor collegejaar 2025-2026 wordt begin maart gepubliceerd op eduXchange.

De Sociologische Blik

MINFSWS009
Gedrag en maatschappij

Over deze minor

Leer kijken naar de wisselwerking tussen mens en maatschappij en bestudeer de hoofdvragen van de sociologie via actuele vraagstukken.

De opleiding Sociologie is gericht op de intellectuele en beroepsmatige interesses van studenten die belangstelling hebben voor wat er gebeurt in de samenleving én in de eigen interacties met anderen. Sociologie biedt een grote rijkdom aan theoretische inzichten en onderzoeksresultaten; wie de sociologie bestudeert verwerft specifieke manieren van kijken naar de wisselwerking tussen mens en maatschappij. Sociologische kennis en vaardigheden zijn nuttig bij tal van beroepen en dragen bij aan persoonlijke groei.

Je ontwikkelt een sociologische blik en verdiept je in de hoofdvragen van de sociologie aan de hand van actuele maatschappelijke vraagstukken (culturele veranderingen, sociale ongelijkheid en cohesie, gender- en sociale identiteiten). Je leert die vraagstukken met verschillende sociologische theorieën en perspectieven te verhelderen. Ook bestudeer je een invloedrijk sociologisch werk dat betrekking heeft op, of raakt aan, je eigen vakgebied, waaronder psychologie, pedagogiek, rechten, bedrijfskunde, geneeskunde, bouwkunde, geschiedenis, media- en cultuurwetenschappen en filosofie. Je kunt ook kwalitatieve onderzoeksmethoden leren toepassen.

Als je een WO Bachelordiploma hebt en deze minor hebt gevolgd, verkrijg je toegang tot een Master-opleiding in de Sociologie, mits je voldoende kennis van sociaalwetenschappelijke methoden hebt, bijvoorbeeld door bij deze minor Qualitative Methods te volgen. Studenten die nog onvoldoende kennis van onderzoeksmethoden kunnen aantonen en het pre-master programma Sociologie gaan volgen komen op basis van deze minor in aanmerking voor 15 EC vrijstellingen.

Leerresultaten

Algemeen:
• De grondleggers en basisbegrippen van de sociologie benoemen en uitleggen.
• Belangrijke theoretische perspectieven in de sociologie beschrijven en gebruiken bij het analyseren van vraagstukken rond sociale ongelijkheid, sociale cohesie, identiteit en sociale verandering (de vier sociologische hoofdvragen).
• Hedendaagse maatschappelijke verschijnselen gebruiken om sociologische theorieën en empirisch onderzoek te reproduceren, contextualiseren en bekritiseren.
• Uitleggen hoe sociologen aankijken tegen een of meerdere verschijnselen of theorieën die in de eigen wetenschappelijke discipline centraal staan, of aan die discipline raken.

Afhankelijk van de keuze voor Module 3:
• Prominente cultuursociologische theorieën rondom identiteit toepassen op hedendaagse maatschappelijke vraagstukken (keuze voor Cultuur en identiteit).
• De centrale beginselen in sociologische sleutelteksten begrijpen en uitleggen (keuze voor Sociologische sleutelteksten).
• Het kunnen ontwerpen en toepassen van verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden (keuze voor Qualitative Methods).

Goed om te weten

Module 1 wordt specifiek gegeven aan minorstudenten. Module 2 en 3 hebben de vorm van aanschuifonderwijs: elk van deze modules wordt ook als vak aangeboden aan Bachelorstudenten en aan pre-master studenten Sociologie. De coördinator zal minorstudenten na inschrijving helpen bij het kiezen van een keuzeboek voor Module 1 en bij het met maken van een keuze voor de keuzemodule voor Module 3 (Cultuur en identiteit, Sleutelteksten of Qualitative Research Methods).

Onderwijsmethode en toetsing

Onderwijswerkvormen
Hoorcolleges en onderwijsgroepen

Onderwijsmateriaal

  • Module 1: Keuzeboek en artikelen

  • Module 2: Ballantine, J.H. & Roberts K.A. (2020). Our social world: Introduction to sociology. OF Macionis, J.J. & Plummer K. (2012). Sociology: A global introduction.

  • Module 3: Module 3 Een keuze uit (a) ‘Cultuur en Identiteit’, (b) ‘Sociologische sleutelteksten’, of (c) ‘Qualitative Methods’: artikelen en boekhoofdstukken en bij optie (c) het boek Van Thiel, S. (2017). Research methods in public administration and public management. An introduction

Wijze van tentaminering
Module 1: Presentatie en essay
Module 2: Schriftelijk tentamen
Module 3: Schriftelijk tentamen en opdrachten

Samenstelling eindcijfer
Sociologische blik, weging 20%
Inleiding Sociologie, weging 40%
Keuzevak, weging 40%

Aanvullende informatie

  • Studiepunten
    ECTS 15
  • Niveau
    bachelor
  • Selectie minor
    Nee
Als er nog iets onduidelijk is, kijk even naar de FAQ van Erasmus University.

Aanbod

  • Startdatum

    1 september 2025

    • Einddatum
      9 november 2025
    • Locatie
      Rotterdam
    • Voertaal
      Nederlands
    • Inschrijven tussen
      15 mei, 13:00 - 30 jun
    De inschrijving begint over 82 dagen
Dit aanbod is geldig voor studenten van Leiden University